2 April 2023
Investiture
Investidura de María Esperanza Martínez Yáñez, defensora dels drets ambientals, com a doctora honoris causa
Date and time
Friday, November 11, 2022 - 12:00 h
Place
Paranimf del rectorat (Universitat Rovira i Virgili, Carrer de l'Escorxador, Tarragona) Show map [+]
Description

Esperanza Martínez Yáñez (Equador, 1959), jurista, biòloga i defensora dels drets humans i ambientals, serà investida doctora honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili, apadrinada per Aitana de la Varga i Victor Merino, investigadors del Departament de Dret Públic. 

La seva trajectòria ha combinat la recerca sobre la defensa dels drets ambientals amb la pràctica quotidiana sobre la defensa de la natura en àmbits comunitaris. Una de les seves aportacions més rellevants ha estat la creació i promoció del concepte de drets de la natura, una idea clau per a la reformulació del dret i també dels pressupostos, polítiques i estàndards d'actuació de tots els agents socials perquè implica que la natura deixa de ser un recurs a disposició dels humans. 

Ha liderat diverses organitzacions sense ànim de lucre per a la defensa de la natura i el medi ambient, entre les que destaca Acció Ecològica, que va cofundar l'any 1986 per a la defensa de les persones afectades per activitats extractives de caràcter industrial, com ara petrolieres, mineres, agroindustrials i de la fusta, de la qual n'ha estat presidenta en diverses ocasions. Al 2001 va fundar l'Institut d'Estudis Ecologistes del Tercer Món, per promoure el debat a l'acadèmia i teixir xarxes entre estudiants i professorat. Més tard va fundar Red Oilwatch, un observatori de la poltíca petroliera dels països del sud, amb la participació de 45 països de l'Àsia, l'Àfrica i l'Amèrica Llatina, que posa en contacte els afectats per l'extracció petroliera.

Així mateix va formar part de la campanya Amazònia per la vida, que proposava deixar el cru al subsol del Parc Nacional del Yasuní (Equador) i que el govern va assumir finalment. Pel seu lideratge en aquesta defensa va denunciar el seu cas a la Comissió Interamericana de Drets Humans, l'octubre de 2015, ja que les persones defensores dels drets ambientals són sovint víctimes de violència.

L'any 2008 va formar part de l'Assemblea Constituent de l'Equador i va treballar sobre la concessió de drets de la natura, que van ser inclosos a la constitució del país. Aquest és un canvi en la concepció dels drets que ha estat mereixedor de reconeixements internacionals per les possibilitats que suposa per a la defensa de les comunitats i els ecosistemes.

L'acte es retransmetrà en línia en a través de la plataforma Livestream.

Cal confirmar l’assistència abans del 4 de novembre responent aquest formulari.

Organizer
URV
Category and keywords
Institution
Share