19 abril 2024
Conferència
Conferència i visita guiada al jaciment protohistòric de l'Antic d'Amposta
Data i hora
Divendres, 30 de setembre, 2022 - 19.00 h
Lloc
Museu de les Terres de l'Ebre, Carrer Gran Capità, Amposta, Espanya Mostrar mapa [+]
Descripció

El pròxim divendres, 30 de setembre, a les 19.00 hores, se celebrarà al Museu de les Terres de l'Ebre la conferència titulada "Pesca, metalls i control del territori: resultats dels darrers treballs arqueològics al jaciment protohistòric de l'Antic (Amposta, Montsià)". Anirà a càrrec del doctor Samuel Sardà,professor del departament d'Història i Història de l'Art de la URV i director de les excavacions a l'Antic. 

Durant la conferència es donarà noticia dels resultats de les campanyes d’excavació portades a terme aquest any així com del 1er Curs d’Arqueologia organitzat al jaciment. La tercera campanya d’excavacions efectuada pel GRESEPIA-URV al jaciment de l’Antic d’Amposta ha permès confirmar una novetat de notable interès històric: el poblat s’hauria abandonat entorn el 200 anE, tal i com indiquen les restes ceràmiques recuperades en el sector on es localitzen les primeres cases i recintes que han estat intervingudes.

Una datació que aproxima l’època habitada de l’Antic a l’esclat i desenvolupament de la Segona Guerra Púnica (218-201 anE). Un fet que reforça la possibilitat que l’Antic fos el poblat ibèric mencionat per l’historiador romà Titus Livi, des del qual es va donar l’avís als cartaginesos de l’arribada de les embarcacions romanes durant la famosa batalla de les boques de l’Ebre (primavera del 217 anE).

Per altra banda, el dissabte dia 1 d’octubre a les 10.00 hores es realitzarà la visita guiada al jaciment que també anirà a càrrec del Dr. Sarda. Aquesta activitat està organitzada per l’Ajuntament d’Amposta, el Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili i el Museu de les Terres de l’Ebre, amb la participació de la Diputació de Tarragona.

Organitzador
Ajuntament d'Amposta, Campus Extens de la URV i Museu de les Terres de l'Ebre
Categoria i paraules clau
Societat i cultura
Compartir