El projecte europeu Up4Diversity, liderat pel Dr. Oriol Rios del grup de recerca MEDIS del departament de Pedagogia de la URV, organitza una formació basada en evidències científiques d'impacte social per acabar amb la violència que pateix la joventut LGBTI+ en espais educatius formals i no formals. La formació és online i gratuïta, i està oberta a tota la comunitat educativa adulta, especialment per a persones que treballin amb joves en institucions formals i no formals.
La formació va dirigida a presentar evidències sobre com ajudar a canviar la cultura i caminar cap a la violència 0 amb actuacions educatives que han demostrat resultats de millora: específicament, es posarà èmfasi en la bystander intervention, la socialització preventiva de les violències de gènere i el model dialògic de prevenció i resolució de conflictes.
El projecte Up4Diversity va ser seleccionat pel prestigiós programa REC (Rights, Equality and Citizenship) de la Comissió Europea i s’ha organitzat aquesta mateixa formació en 5 països. La present formació està oberta a qualsevol persona que entengui castellà, i consistirà en 3 sessions online sincròniques.
Hi haurà 2 esdeveniments paral·lels iguals, ambdós en abril-maig: el primer els dimecres 20, 27, 4 (17:00-19:30); el segon serà els dijous 21, 28, 5 (17:00-19:30). Els continguts seran els següents:
Sessió 1: Conceptualització LGBTI+, marc legal i drets; violència LGBTIfòbica; introducció a l’enfocament upstander
Sessió 2: Upstander intervention; què hi ha darrere de la violència; socialització preventiva de la violència de gènere.
Sessió 3: Participació de la comunitat en la prevenció de la violència, model dialògic; tertúlia dialògica sobre un article científic.
La formació seguirà un enfocament dialògic: les presentacions són obertes a les preguntes i comentaris; i es proposaran algunes activitats basades en el diàleg per a posar en pràctica els continguts.
Es donarà un certificat de participació a les persones que hagin participat a 2 de les 3 sessions i compleixin el treball individual. El certificat inclourà informació sobre el nombre d'hores de participació, així com les activitats dutes a terme i els resultats d'aprenentatge adquirits.
El treball individual comportarà la lectura d’un article científic i la preparació d’un document breu (1-2 pàgines) amb accions que cada participant voldrà dur a terme en el seu àmbit amb joves i a la seva institució educativa.