18 abril 2024
Debat / Taula rodona
Cinefòrum "El Padrino"
Data i hora
Dimecres, 27 d'abril, 2022 - 18.00 h
Lloc
Sala de Vistes del Campus Catalunya (Avinguda Catalunya, 35, Tarragona, Espanya) Mostrar mapa [+]
Descripció

El professor Josep Maria Comelles dinamitza el cinefòrum sobre El Padrino, pel·lícula de Francis Ford Coppola, feta als EUA l’any 1972. Enguany ha fet cinquanta anys de la seva estrena. Està inspirada en el llibre homònim de Mario Puzo, qui també en va fer el guió. Pel·lícula amb molts intèrprets, cal destacar-ne: Marlon Brando, en el paper de Vito Corleone, “el Padrí”. També Al Pacino, James Caan, Richard Castellano, Robert Duvall. Ha estat considerada, amb les seves dues següents parts (Padrí II, Padrí III), la millor trilogia de tots els temps.

Presenta un retrat precís i profund d'una època i un ambient, però sobretot és una crítica subreptícia a la societat nord-americana, les relacions intrafamiliars, la pràctica política i els seus esquemes morals tractats subtilment com rerefons del guió mitjançant temàtiques relatives al món de la màfia, la immigració, la relació de parella, els sistemes de dominació familiars, la violència criminal i la seva associació política.

Amèrica, anys 40. Don Vito Corleone (Marlon Brando) és el respectat i temut cap d'una de les cinc famílies de la màfia de Nova York. Té quatre fills: Connie (Talia Shire), l'impulsiu Sonny (James Caan), el pusil·lànime Fredo (John Cazale) i Michael (Al Pacino), que no vol saber res dels negocis del seu pare. Quan Corleone, en contra dels consells de 'Il consigliere' Tom Hagen (Robert Duvall), es nega a participar en el negoci de les drogues, el cap d'una altra banda ordena el seu assassinat. Comença llavors una violenta i cruenta guerra entre les famílies mafioses.

El film ha rebut nombrosos premis: 3 Oscars, 5 Globus d’Or, Premis BAFTA, Cercle de Crítiques de Nova York, National Board of Review, Sindicat de Directors, Sindicat de Guionistes, Premi David di Donatello.

 

Organitzador
Iubilo-URV
Categoria i paraules clau
Societat i cultura
Compartir