2 June 2023
Conference
Palmira Jaquetti, escriptora, folklorista i docent
Date and time
Friday, January 21, 2022 - 18:30 h
Place
Aula Magna (Campus Terres de l'Ebre, Avinguda de Remolins, Tortosa) Show map [+]
Description

Carme Oriol, catedràtica de Filologia Catalana de la URV i directora de l’Arxiu de Folklore de la Universitat, imparteix la conferència “Palmira Jaquetti, escriptora, folklorista i docent”.

Oriol, que és especialista en literatura popular, comentarà l’exposició “Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti 1895 – 1963", que està oberta al públic al vestíbul del campus fins a l'11 de març. La mostra ha estat comissariada per Carme Oriol i produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat dins del programa de l’Any Palmira Jaquetti, que el 2021 va celebrar els 125 anys del seu naixement.

Palmira Jaquetti (Barcelona, 1895) és una de les moltes dones que, des de l’anonimat, van contribuir a millorar el nivell cultural del país a partir de les seves inquietuds musicals, literàries, pedagògiques i humanístiques en general. Com a dona d’una època en què era difícil ésser escoltada i valorada en el món intel·lectual i cultural, representa un paradigma de tantes altres dones, també anònimes, que van contribuir a construir un model de país.

L'exposició fa visible l’immens treball que va realitzar en les missions de recerca de cançons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya -en va recollir més de 10.000 en diverses comarques catalanes-  reflexat en les memòries dels viatges i dels treballs de camp, testimoni de la vida rural a la Catalunya dels anys 20 i 30 del segle passat.

Com a poetessa, Jaquetti va participar en Jocs Florals celebrats fora de Catalunya i va guanyar diversos premis. Com a compositora, va harmonitzar cançons a dues, tres i quatre veus i ha deixat una obra, en bona part, encara per descobrir, que mereixen ser reconeguts i divulgats.

Organizer
Campus Extens de la URV
Category and keywords
Extended campus, Society & Culture
Share