24 March 2023
Exhibition
Exposició "Llum a l’ànima. PALMIRA JAQUETTI 1895 – 1963"
Date and time
Friday, January 14, 2022 - 18:30 h
Place
Vestíbul (Campus Terres de l'Ebre, Avinguda de Remolins, Tortosa) Show map [+]
Description

Palmira Jaquetti ( Barcelona, 1895) és una de les moltes dones que, des de l’anonimat, van contribuir a millorar el nivell cultural del país a partir de les seves inquietuds musicals, literàries, pedagògiques i humanístiques en general. Com a dona d’una època en què era difícil ésser escoltada i valorada en el món intel·lectual i cultural, representa un paradigma de tantes altres dones, també anònimes, que van contribuir a construir un model de país.

Com a poetessa, Jaquetti va participar en Jocs Florals celebrats fora de Catalunya i va guanyar diversos premis. Com a compositora, va harmonitzar cançons a dues, tres i quatre veus i ha deixat una obra, en bona part, encara per descobrir, que mereixen ser reconeguts i divulgats.

La conferència de Carme Oriol, “Palmira Jaquetti, escriptora, folklorista i docent”, s’emmarca en l’obertura de l’exposició  “Llum a l’ànima. PALMIRA JAQUETTI 1895 – 1963, al campus Terres de l’Ebre de la URV, entre el 14 de gener i l’11 de març.

L’exposició ha estat comissariada per Carme Oriol i produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat dins del programa de l’Any Palmira Jaquetti, que el 2021 va celebrar els 125 anys del seu naixement. La mostra pretén donar una visió polièdrica de la seva activitat i explica la  labor de Jaquetti com a mestra, la seva aportació folklòrica i etnográfica a través del recull de cançons populars, la seva força creativa i la seva llibertat d’esperit. És un intent de visibilització l’immens treball que va realitzar en les missions de recerca de cançons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya -en va recollir més de 10.000 en diverses comarques catalanes-  reflexat en les memòries dels viatges i dels treballs de camp, testimoni de la vida rural a la Catalunya dels anys 20 i 30 del segle passat.

Organizer
Produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat, comissionada per Carme Oriol
Contact phone
698486789
Category and keywords
Society & Culture
Share