24 abril 2024
Presentació
Documental "Nosaltres els vencedors"
Data i hora
Dimecres, 24 de novembre, 2021 - 10.00 h
Lloc
Aula Magna (Campus Catalunya URV, Avinguda Catalunya, Tarragona) Mostrar mapa [+]
Descripció

El documental Nosaltres els vencedors. Mallorca, Juliol 1936, d'Antoni Maria Thomàs, periodista, escriptor, autor i director de teatre, es presenta per primer cop a Catalunya. El documental, produït per IB3 i Salom Estudi, cerca la identitat de les persones que van participar al cop del 36 i dona veu als familiars dels qui van participar al cop i a la repressior posterior. 

La projecció del documental es fa marc de les IV Converses sobre la Guerra Civil, el Franquisme i la Transició Democràtica organitzades pel Grup de Recerca Consolidat ISOCAC: Història, Societat, Política i Cultura des de Catalunya al Món. 

Els autors de Nosaltres els vencedors. Mallorca, Juliol 1936 analitzen la identitat, personalitat, accions i fets d’aquells que participaren en l’organització primer i desenvolupament després del cop d’Estat de juliol de 1936 contra la II República a la illa de Mallorca. Que ordenaren, feren executar o executaren la repressió que assolà l’illa especialment en els primers mesos de la Guerra Civil.

Van ser militars, polítics i àdhuc religiosos que apareixen en la història d’aquella contesa civil com a decisius en la implantació violenta del règim franquista a Mallorca. Uns personatges que voluntàriament s’involucraren, convertint-se en actors necessaris, en distints graus d’acció i de competència, de la brutal i sanguinària repressió. I que han quedat per sempre impunes, primer sota els quaranta anys de vigència del Franquisme, i després, sota l’empara de l’oblit -hagi estat aquest interessat o acceptat.

El documental ha comptat amb la intervenció de testimonis i de familiars, així com l’assessorament de diferents historiadors contemporaneïstes i ha fet un ús extens de documentació arxivística, una part d’ella inèdita, la qual cosa reforça encara més el seu interès.

 

Organitzador
Grup de recerca ISOCAC
Categoria i paraules clau
Recerca, Societat i cultura
Compartir