18 abril 2024
Presentació
Biografiant una dona feixista, Mercedes Sanz-Bachiller
Data i hora
Dijous, 7 d'octubre, 2021 - 10.00 h
Lloc
Sala de Graus (Campus Catalunya URV, Avinguda Catalunya, Tarragona) Mostrar mapa [+]
Descripció

Les IV jornades sobre el Franquisme i la Transició Democràtica, organitzades pel grup de recerca ISOCAC i el professor Joan Maria Thomàs, catedràtic d'Història Contemporània, consten de tres sessions entre octubre i desembre.

Aquest 7 d'octubre, María Jesús Pérez Espí i Joan M. Thomàs presenten el llibre Mercedes Sanz- Bachiller, biografia política. Aquesta obra de la professora María Jesús Pérez Espí és fruit de la seva tesi doctoral llegida a la URV i dirigida per Joan Maria Thomàs. Tots dos reflexionaran sobre els diferents perfils de les dirigents feixistes espanyoles, les seves coincidències, discrepàncies i enfrontaments, oferint una visió del partit únic del règim franquista "per dintre" que questiona les generalitzacions més corrents.

Seguidament, l'autora del llibre oferirà una anàlisi de Sanz Bachiller ben allunyada de la visió que el Règim va voler oferir d'ella en tant que simple vídua d'un dels "pares fundadors" de Falange, Onésimo Redondo, destacant el seu paper de fundadora d'Auxilio de Invierno/Auxilio Social, les assegurances de Previsión Social i la seva tasca com procuradora en Cortes, i reflexionant sobre la contradicció existent entre el paper subordinat que els feixismes i el règim franquista assignaren a les dones i la tasca emprenedora i executiva que algunes de les dirigents feixistes exerciren.

Organitzador
Grup de recerca ISOCAC
Categoria i paraules clau
Recerca, Societat i cultura
Compartir