16 juliol 2024
Exposició
Exposició “Muletes i llaguts de la Ribera d’Ebre, segles XIX i XX”
Data i hora
Divendres, 28 de juny - 09.00 h
Lloc
Campus Terres de l’Ebre de la URV (Av. Remolins, 13-15, Tortosa) Mostrar mapa [+]
Descripció

L’exposició parla dels armadors, mestres d’aixa, calafaters, tripulacions, i propietaris dels llaüts, muletes i altres embarcacions tradicionals del tram català de l’Ebre. També s’endinsa en els sistemes de navegació i tipus de veles: vela quadrada en rombe, en quadre i en trau i gàbia.

Els llaüts són embarcacions que s’empraven per al transport de mercaderies. De menor capacitat, les muletes també servien per al transport, però són versàtils. Encara actualment s’utilitzen per a la pesca, l’esport i els jocs fluvials festius.

Es una exposició produïda pel Club Nàutic de Móra d’Ebre i comissariada per Joan Pujol Pedret, estudiós de la navegació històrica i actual del riu Ebre a la Ribera d’Ebre.

L’exposició està organitzada pel Campus Extens de la URV a Tortosa, i compta amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Tortosa, l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Diputació de Tarragona

Joan Pujol Pedret ha publicat diversos llibres sobre la temàtica, com “Muletes i llaguts, la tradició fluvial a Móra d’Ebre”, guanyador del XVII premi d’assaig Artur Bladé i Desumvila l’any 2016, i “Llaguts de la Ribera d’Ebre segles XIX i XX”, publicat per l’IDECE l’any 2021. Podem trobar estudis de Pujol en suport digital obert com “Estudi sobre les muletes i bots de Móra d’Ebre segles XIX i XX”, “Llaguts de la Ribera d’Ebre segles XIX i XX”, “Manual de vela quadrada” i “Manual de rem de banc fix”.

Organitzador
Campus Extens de la URV a Tortosa
Contacte
Categoria i paraules clau
Campus extens, llaguts, muletes, Ribera d'Ebre, riu Ebre
Compartir